Пропускане към основното съдържание

Срам: Вижте какво започнаха да слагат в сиренето и месото

Вода, желатин и трансглутаминаза заменят млякото в сиренето, влагат ги и в колбасите, за да увеличат теглото им. За това алармира микробиологът д-р Сергей Иванов от Центъра за биология на храните.

Основната цел на много от производителите на хранителни продукти е да се влага повече вода. За да я задържат в храните, особено когато количеството е по-голямо, използват ензимът трансглутаминаза.
След истерията с палмовата мазнина, която масово се влагаше в сирената, сега на мода е водата. Така рецептата за бяло саламурено сирене се промени и вместо мляко се влага вода. Изследвания на различни марки сирена, закупени от магазини в цялата страна, направено от „Активни потребители“ преди време, доказа, че масово съдържанието на вода в продукта е над 70%, а дори някъде стига и 78%, което на практика означава, че плащаме за вода.

За да задържат течността в продукта, ползват трансглутаминаза, която, образно казано, прави омрежване. Сиренето с високо водно съдържание обаче при термична обработка, например като се влага в любимата на много българи баница, буквално спихва, тъй като течността се изпарява, обясни д-р Иванов.

Тези така наречени сирена се продават на цени от 7-9 лева за кило. На вкус почти не могат да се различат от качествените, тъй като в тях се влагат добавки, които да подобрят вкуса и аромата им. Много компании в индустрията с опаковки вече предлагат такива, които имат аромат на мляко.

Добавката, която масово се влага в сирената, а също и в кашкавала и сродни продукти, е забранена за употреба при млечните храни, уточни д-р Иванов пред „Телеграф“. Причината е, че при продукта, произведен чрез вода и трансглутаминаза, няма процес на естествено узряване, при което млечно-киселите бактерии, които се образуват при зреенето, изместват патогените. Освен това при процеса на производство на истинското сирене при зреенето казеинът, който е основният протеин в млякото, се накъсва на парчета и при консумация се усвоява по-лесно от организма. В случай че не е спазена тази технология, има голяма вероятност при някои хора да се развие непоносимост към млечните продукти.

Важно е също да се каже, че сиренето с високо водно съдържание има предпоставки за развитие на листерия и ешерихия коли. Листериозата е бактериално инфекциозно заболяване, което засяга новородени, лица с имунодефицити и е особено опасно за бременни, тъй като листериите преминават трансплацентарно и инфектират и увреждат вътреутробно плода.

За разлика от млечните продукти трансглутаминаза е разрешена за влагане в месните продукти, където не съществуват рискове за здравето на хората при влагането й, коментира д-р Иванов. Отново обаче стои въпросът за истинската стойност на продукта, тъй като чрез добавяне на течност се увеличава теглото и съответно българинът плаща за вода, а не за месо.

Най-често ензимът се влага в колбасите като шунка, хамбургски салам и други, както и при готовите заготовки за кюфтета и кебапчета. При производството им се използва основно вносно месо на късове, което е така нареченото механично обезкостено, влагат се аромати, както и подобрители за вкуса, вода и трансглутаминаза, чрез която се сглобяват продуктите.

Палмовата мазнина все още се влага в сирена, но сега основно влиза в така наречените топени млечни продукти за мазане, както и в много пакетирани сладкарски изделия. Масово се използва при производството на бонбони, вафли и много други. Също така повечето топени сирена имат палмова мазнина, но това не е опасно, тъй като те не са продукт, който се употребява ежедневно. За разлика от тях бонбоните и пакетираните лакомства са доста популярни особено сред децата, което е рисково за здравето им.

Сиренето, в което вложената вода е над 60%, вече трябва да се предлага само пакетирано от началото на ноември. Това е разписано в наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, която влезе в сила в началото на ноември. На практика обаче на производителите им е предоставен гратисен период от шест месеца, в който да организират производството си и да пакетират тези продукти с наличие на повече вода, като вече не трябва да се използва и названието сирене.

Според Българския държавен стандарт саламуреното сирене трябва да има 55% водно съдържание, а новата наредба разрешава до 60%. Междувременно д-р Иванов сподели, че съвместна акция между асоциация „Активни потребители“ и Българската агенция по безопасност на храните за изследване на млечните продукти, които се предлагат в търговската мрежа, не е правено от миналото лято.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ако дронът не беше заснел ТОВА, никой нямаше да повярва! Това се случва веднъж в живота!

Дрoн рaзкривa нeвeрoятнo мaгнитнo пoлe, кoeтo „пace“ oвцeтe във фeрмa в зaтруднeниe Еднa изпaднaлa в зaтруднeниe ceлcкa фeрмa нaмeри нeoчaквaнa нaдeждa, кoгaтo eнтуcиacтът нa дрoнoвe Джeйк Уoкър зacнe миcтeриoзни кaдри, кoитo oзaдaчихa вcички. Дoкaтo прaвeшe въздушни cнимки зa фeрмaтa нa Ричaрд Кaрcън – някoгa прoцъфтявaщ зeмeдeлcки бизнec, ceгa прeд фaлит – дрoнът нa Джeйк рaзкри oвцe, пoдрeдeни в пoрaзитeлни гeoмeтрични фoрми: cпирaли, рeшeтки и кoнцeнтрични кръгoвe. Тoвa, кoeтo изглeждaшe кaтo cпoнтaннo изкуcтвo, cкoрo ce oкaзa прирoдeн фeнoмeн. Екcпeрти, включитeлнo cпeциaлиcт пo гeoмaгнeтизъм, рaзcлeдвaхa cлучaя и cвързaхa фoрмaциитe cъc cилнo мaгнитнo пoлe, кoeтo влияe нa пoвeдeниeтo нa oвцeтe. Тoвa oткритиe бeшe бeзпрeцeдeнтнo – мaкaр дa e извecтнo, чe мaгнитнитe пoлeтa влияят нa диви живoтни, тoлкoвa видимo и cтруктурирaнo въздeйcтвиe върху ceлcкocтoпaнcки живoтни нe e билo дoкумeнтирaнo дoceгa. Дoпълнитeлни прoучвaния c дрoн рaзкрихa ecтecтвeнa фoрмaция, вeрoятнo минeрa...

Паника сред лекарите! Завърна се една от най-смъртоносните и забравени болести, симптомите са…

Здравните власти в Европа издадоха предупреждение, след като нови данни разкриха, че случаите на туберкулоза, известна като най-смъртоносната инфекциозна болест в света, се увеличават бързо. Лекарите казват, че макар много хора сега да игнорират продължителната кашлица като грип или COVID-19, всъщност тя може да бъде туберкулоза – някога смятана до голяма степен за отживелица, но сега разпространяваща се отново в някои части на света. Въпреки че рискът за широката общественост остава нисък, експертите предупреждават, че туберкулозата се разпространява лесно и може да бъде смъртоносна, ако не се диагностицира и лекува рано. Причинявана от бактерията Mycobacterium tuberculosis, инфекцията най-често атакува белите дробове, но може да се разпространи и в мозъка, гръбначния стълб или бъбреците, предава Daily Mail. Симптомите обикновено се развиват бавно в продължение на седмици или месеци и включват упорита кашлица, продължаваща повече от три седмици – понякога с кръв, заедно с треск...

Траур и тъга. С огромна болка съобщаваме, че почина голяма звезда. Велика Българска певица ни напусна

На 92-годишна възраст почина добруджанската народна певица Добра Савова. Родена е в добруджанското село Коритен на 22 април 1932 г. Още от малка тя пее песните, които е заучила от майка си и от по-големите си сестри и братя. В училище Добра е най-добрата певица и желана участничка във всички ученически концерти и забави. Талантът ѝ е забелязан на фестивал на художествената самодейност в Добрич през 1950 година и Савова е поканена за записи в Радио „Варна“. През 1952 г. Добра Савова прави първите си записи в Радио „Варна“ и става редовна сътрудничка на радиото. Следват записи и за „Балкантон“, БНР и БНТ. Става солистка на Фолклорен ансамбъл „Варна“, с който има изпълнения на множество фолклорни събори, фестивали и концерти. Репертоарът на Добра Савова е от Добруджанската фолклорна област и предимно от родното ѝ село Коритен. Той включва над 500 песни, сред които най-популярни са: „Есен се заесенява“, „Добруджо, юнашка Добруджо“, „Проводил Кольо за Рада“, „Калино, Малино“, „Залю...