Пропускане към основното съдържание

За трапезата на Сирни Заговезни – тези ястия са абсолютно задължителни

Сирни Заговезни – християнски празник, който е подвижен, но винаги се отбелязва в неделя седмица след Месни Заговезни и точно 7 седмици преди Великден, е известен с обичаите и ритуалите си, които включват и богата обредна трапеза, свързана със заговяването на млечните продукти в навечерието на дългия пост, продължаващ чак до Великден – Великия пост. Празникът е познат още като Сиропусна Неделя, Прошка, защото това е денят, в който цялото семейство се събира около масата, по-младите искат прошка за дела, грешки и нечисти помисли от по-възрастните, за да пречистят душата и сърцето си от лошото, да получат опрощение и да посрещнат Христовото Възкресение по-чисти и по-добри. Празникът е свързан с богато разнообразие от ритуали и обредни ястия. Ритуали за Сирни Заговезни

Сред обичаите за празника наред с трапезата на Сирни Заговезни – обредна, богата, са и различни празнични ритуали: кукерските игри за прогонване на болестите и злите сили, прескачането на ритуални огньове, наречени сиреници, за които се вярва, че пазят дома и семейството от змии и бълхи, от лоши очи, зли сили и болести, „хамкането“ – ритуал, при който по време на трапезата на Сирни Заговезни се завързва на червен конец и завърта над главите на семейството твърда бяла халва или яйце, което всички се опитват да хванат само с уста, без да използват ръцете си, а докоснат ли ги само дори с устните се, здрави ще са според поверието през цялата година, гадаене каква ще е годината и предстои ли венчавка на младата мома в семейството по начина, по който гори конецът, след като бъде запален след края на хамкането, , хвърляне на запалени стрели от дрян, наречени чавги, в дома на избраницата на сърцето му от влюбения момък – последен ден за задевки е, преди да започнат строгите пости, през които са забранени не само месни и млечни продукти, но и народните веселия, обяснението в любов, венчавките, хората.

обичаи, свързани с пречистващата сила на огъня, наречени общо „Заговезнишки огън“, включващи обреди от типа на т.нар. майски прът като обичая Паликош, характерен за райони на Източна Тракия, внасяне на главня от обредния огън у дома, изпълнение на народни песни и хорà около огън, обичая оратник, който по своята същност напомня на обичая да се остави да гори бъдник на Бъдни вечер и др. Някои от тези обичаи са характерни само за определени райони от страната и непознати в други, някои са съхранени през вековете и познати и днес, други – безвъзвратно загубени и само възрастните хора разказват спомените си за тях, но обредната трапеза е задължителен елемент от празника независимо за кое кътче от страната говорим.

Тя заема ключово място и е пулса на празника, което не е случайно, като се има предвид, че празникът е Заговезни – заговява се – консумират се определени храни, които е забранено след това дълго да поставяме на масата. Кои са ястията, които задължително трябва да присъстват на трапезата на Сирни Заговезни? Обредни ястия, които задължително трябва да приготвим за трапезата на Сирни Заговезни

Освен яйцата и бялата твърда халва, с които се изпълнява обичаят хамкане, на трапезата на Сирни Заговезни задължително присъстват сирене, мляко, кашкавал – млечните храни, които се заговяват и чиято консумация от този ден до Великден не се позволява.

За трапезата на Сирни Заговезни може да приготвите традиционната за страната ни баница с яйца и сирене, вкусно завещание от дедите ни, мляко с ориз – традиционен стар десерт, който със сигурност помним от детските си години, варено сладко жито с мед, орехи и плодове – подобно на това, което приготвяте за Задушница, но по-богато на съставки, аромати и вкусове, печени ябълки, обредна пита със сирене и масло, която обикновено се правела с формата на змия, рибник или риба, приготвена на скара, печена, задушена, пържена – според предпочитанията на домакинята и близките ѝ, които ще се съберат около масата, като рибата напълно замества на трапезата месото, което е заговяно седмица по-рано – на Месни Заговезни. Щедро може да използвате маслото за приготвянето на ястията, тъй като през следващите 7 седмици консумацията му не се позволява. Може да приготвите и модерни ястия за празника като раздяки със сирене, крема сирене с подправки, оризов пудинг и др.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ако дронът не беше заснел ТОВА, никой нямаше да повярва! Това се случва веднъж в живота!

Дрoн рaзкривa нeвeрoятнo мaгнитнo пoлe, кoeтo „пace“ oвцeтe във фeрмa в зaтруднeниe Еднa изпaднaлa в зaтруднeниe ceлcкa фeрмa нaмeри нeoчaквaнa нaдeждa, кoгaтo eнтуcиacтът нa дрoнoвe Джeйк Уoкър зacнe миcтeриoзни кaдри, кoитo oзaдaчихa вcички. Дoкaтo прaвeшe въздушни cнимки зa фeрмaтa нa Ричaрд Кaрcън – някoгa прoцъфтявaщ зeмeдeлcки бизнec, ceгa прeд фaлит – дрoнът нa Джeйк рaзкри oвцe, пoдрeдeни в пoрaзитeлни гeoмeтрични фoрми: cпирaли, рeшeтки и кoнцeнтрични кръгoвe. Тoвa, кoeтo изглeждaшe кaтo cпoнтaннo изкуcтвo, cкoрo ce oкaзa прирoдeн фeнoмeн. Екcпeрти, включитeлнo cпeциaлиcт пo гeoмaгнeтизъм, рaзcлeдвaхa cлучaя и cвързaхa фoрмaциитe cъc cилнo мaгнитнo пoлe, кoeтo влияe нa пoвeдeниeтo нa oвцeтe. Тoвa oткритиe бeшe бeзпрeцeдeнтнo – мaкaр дa e извecтнo, чe мaгнитнитe пoлeтa влияят нa диви живoтни, тoлкoвa видимo и cтруктурирaнo въздeйcтвиe върху ceлcкocтoпaнcки живoтни нe e билo дoкумeнтирaнo дoceгa. Дoпълнитeлни прoучвaния c дрoн рaзкрихa ecтecтвeнa фoрмaция, вeрoятнo минeрa...

Паника сред лекарите! Завърна се една от най-смъртоносните и забравени болести, симптомите са…

Здравните власти в Европа издадоха предупреждение, след като нови данни разкриха, че случаите на туберкулоза, известна като най-смъртоносната инфекциозна болест в света, се увеличават бързо. Лекарите казват, че макар много хора сега да игнорират продължителната кашлица като грип или COVID-19, всъщност тя може да бъде туберкулоза – някога смятана до голяма степен за отживелица, но сега разпространяваща се отново в някои части на света. Въпреки че рискът за широката общественост остава нисък, експертите предупреждават, че туберкулозата се разпространява лесно и може да бъде смъртоносна, ако не се диагностицира и лекува рано. Причинявана от бактерията Mycobacterium tuberculosis, инфекцията най-често атакува белите дробове, но може да се разпространи и в мозъка, гръбначния стълб или бъбреците, предава Daily Mail. Симптомите обикновено се развиват бавно в продължение на седмици или месеци и включват упорита кашлица, продължаваща повече от три седмици – понякога с кръв, заедно с треск...

Траур и тъга. С огромна болка съобщаваме, че почина голяма звезда. Велика Българска певица ни напусна

На 92-годишна възраст почина добруджанската народна певица Добра Савова. Родена е в добруджанското село Коритен на 22 април 1932 г. Още от малка тя пее песните, които е заучила от майка си и от по-големите си сестри и братя. В училище Добра е най-добрата певица и желана участничка във всички ученически концерти и забави. Талантът ѝ е забелязан на фестивал на художествената самодейност в Добрич през 1950 година и Савова е поканена за записи в Радио „Варна“. През 1952 г. Добра Савова прави първите си записи в Радио „Варна“ и става редовна сътрудничка на радиото. Следват записи и за „Балкантон“, БНР и БНТ. Става солистка на Фолклорен ансамбъл „Варна“, с който има изпълнения на множество фолклорни събори, фестивали и концерти. Репертоарът на Добра Савова е от Добруджанската фолклорна област и предимно от родното ѝ село Коритен. Той включва над 500 песни, сред които най-популярни са: „Есен се заесенява“, „Добруджо, юнашка Добруджо“, „Проводил Кольо за Рада“, „Калино, Малино“, „Залю...