Цветница 2024 се пада на 28 април, неделя, седмица преди Великден, който тази година е на 5 май. История на празника Малко след възкресението на Лазар, Исус Христос посещава Йерусалим. Жителите на града, които вече знаели за удивително събитие, го посрещнали с палмови клонки, хвърляйки ги под краката на магарето, на което бил Божият Син. Посрещането с палмови клонки е стара еврейска традиция. Някога евреите посрещали така царете си и завръщащите се от война. След възкресението на Лазар жителите на Йерусалим посрещнали Исус като победител, известяващ победата на живота над смъртта и скръбта. Какво никога не се прави на Цветница?

Тъй като върбата е първото дърво, което цъфти през този период, а не навсякъде има палмови клонки, традицията повелява няколко дни преди празника вярващите да отрежат върбови клонки. След това те ги поставят във вода, за да издържат до празника. Какво се прави на Цветница? Църквата започва честването на Цветница още в събота вечерта.

Всенощното бдение слага началото на празничното честване в църквата. След това се отслужва утреня, посветена на освещаването на върбови клонки. Друг обичай е лекото потупване с върбови конки, за което се счита, че носи здраве и благополучие. Ако на този ден се вземат 9 върбови клонки се вярва, че те носят изцеление. На празника всеки християнин трябва да започне подготовката за Страстната седмица, отделяйки време на духовното.

Взетите на този ден върбови клонки от църквата трябва да се запазят у дома до следващата година. Ден преди Цветница жените започват подготовката за празника като почистват домовете си. Самият празник трябва да се посвети на духовното. Трябва да се посвети повече време на семейството, а не на домакинските задължения. Върбови клонки се носят и на гробището вместо.

Изключение се прави единствено ако човек е починал скоро. Тогава гробът не се посещава на този ден. Какво се яде на Цветница? Празникът съвпада с Великия пост, но е разрешено да се яде риба. След Цветница започва седмицата с най-строг пост – Страстаната седмица, която предшества Великден. Кой има имен ден? На този ден празнуват всички с имена на цветя и производните им – Невена, Маргарита, Лилия, Росица, Ралица, Вероника, Дилян/а, Здравка/о, Иглика, Детелина, Явор, Ясен, Цветан/а, Цветелина и др.

На този ден традиционно се ходи на църква и се освещават върбови клонки. Смята се, че на този ден върбата придобива магически свойства, които могат да предпазят къщата и нейните собственици от всичко лошо и нечисто. Осветените върбови клонки трябва да се пазят при иконите през цялата година. Забранено е да се ругае, да се бродира и шие, да се чисти къщата и да се прави тежка физическа работа.

В църквата трябва да донесете броя клончета, колко членове са в семейството. След службата осветената върба се използва и за „пердах“ за наричане за здраве, като който удря използва думите и трябва да каже: „Аз не удрям – върбата удря и здраве ти носи.“ С такъв обичай човек дава на другия сила и дълголетие.

След това върбовите клонки се изсушават и се слагат зад иконите. Там лежат цяла година до следващата Цветница. Клончетата служат като талисман и защитават къщата от лоши хора и заболявания. Когато дойде време да махнете старите клончета те не трябва да бъдат изхвърлени. Те трябва да бъдат изгорени или пуснати във вода.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Екипът на pozitivno7.blogspot.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.