Пропускане към основното съдържание

Всички слагате оцет и сол, но ето какво добавям аз във водата на яйцата и няма нито едно пукнато

Великден наближава и всяка домакиня, която ще боядисва яйца, започва да преравя мрежата за нови идеи за боядисване или пък за съвети как да не се напукат яйцата при варене . Попаднахме на един много интересен трик , който наскоро бе открит от опитни домакини и с помощта на който яйцата се приготвят перфектно.

Всеки знае, че към водата трябва да се добавят сол и малко оцет или една чаена лъжичка сода бикарбонат, за да се запази черупката твърда, без пукнатини.

Но този път домакините откриха, че много ефективен метод е да добавите няколко клечки кибрит или няколко клечки за зъби. Колкото и странно да звучи, домакините обясниха, че кибритените клечки или клечките за зъби предотвратяват изтичането на белтъка, дори ако има малка пукнатина в черупката.

Няма обяснение за това, но много професионални готвачи са забелязали, че този метод работи. Не слагайте твърде много клечки, достатъчно е да поставите 3-5 броя във вряща вода. След 10 минути варене, когато яйцата се охладят, проверете за повреди. Ето за какво да внимавате:

Внимавайте да не сварите яйцата веднага след като ги извадите от хладилника. Студените яйца всъщност се напукват много лесно при готвене. Така че, преди да започнете да ги варите, извадете ги от хладилника и ги оставете да престоят няколко часа на стайна температура. Това правило важи и при приготвяне на тесто.

Когато ги поставяте в тенджера, внимавайте да няма твърде много яйца в тенджерата. Ако варите повече яйца, най-добре е да ги разделите в две или повече тенджери. Ако ги сложите да се варят в тенджера, е по-вероятно да се блъскат по време на варенето, а това също може да доведе до напукване. Трябва да има достатъчно пространство между тях. Поставете ги в купата много бавно и внимателно, за да не се напукат при удряне на дъното на купата. Трябва да залеете със студена вода яйцата, които ще сложите в тенджерата. Не забравяйте да предвидите поне 2 см вода върху яйцата. Налейте водата бавно. След това добавете половин чаена лъжичка оцет към водата и добавете сол, за да стане водата достатъчно солена.

Оцетът е особено важен за предотвратяване образуването на пукнатини в черупката на яйцата. Включете котлона на среден огън и изчакайте водата да заври, след което намалете котлона и варете на слаб огън, докато се свари яйцето.

За съжаление, няма гаранция, че някое яйце няма да се счупи. Зависи и от вида на яйцето, което сте закупили. Въпреки това, ако се придържате към тези методи, шансовете ви за успех се увеличават драстично.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ако дронът не беше заснел ТОВА, никой нямаше да повярва! Това се случва веднъж в живота!

Дрoн рaзкривa нeвeрoятнo мaгнитнo пoлe, кoeтo „пace“ oвцeтe във фeрмa в зaтруднeниe Еднa изпaднaлa в зaтруднeниe ceлcкa фeрмa нaмeри нeoчaквaнa нaдeждa, кoгaтo eнтуcиacтът нa дрoнoвe Джeйк Уoкър зacнe миcтeриoзни кaдри, кoитo oзaдaчихa вcички. Дoкaтo прaвeшe въздушни cнимки зa фeрмaтa нa Ричaрд Кaрcън – някoгa прoцъфтявaщ зeмeдeлcки бизнec, ceгa прeд фaлит – дрoнът нa Джeйк рaзкри oвцe, пoдрeдeни в пoрaзитeлни гeoмeтрични фoрми: cпирaли, рeшeтки и кoнцeнтрични кръгoвe. Тoвa, кoeтo изглeждaшe кaтo cпoнтaннo изкуcтвo, cкoрo ce oкaзa прирoдeн фeнoмeн. Екcпeрти, включитeлнo cпeциaлиcт пo гeoмaгнeтизъм, рaзcлeдвaхa cлучaя и cвързaхa фoрмaциитe cъc cилнo мaгнитнo пoлe, кoeтo влияe нa пoвeдeниeтo нa oвцeтe. Тoвa oткритиe бeшe бeзпрeцeдeнтнo – мaкaр дa e извecтнo, чe мaгнитнитe пoлeтa влияят нa диви живoтни, тoлкoвa видимo и cтруктурирaнo въздeйcтвиe върху ceлcкocтoпaнcки живoтни нe e билo дoкумeнтирaнo дoceгa. Дoпълнитeлни прoучвaния c дрoн рaзкрихa ecтecтвeнa фoрмaция, вeрoятнo минeрa...

Паника сред лекарите! Завърна се една от най-смъртоносните и забравени болести, симптомите са…

Здравните власти в Европа издадоха предупреждение, след като нови данни разкриха, че случаите на туберкулоза, известна като най-смъртоносната инфекциозна болест в света, се увеличават бързо. Лекарите казват, че макар много хора сега да игнорират продължителната кашлица като грип или COVID-19, всъщност тя може да бъде туберкулоза – някога смятана до голяма степен за отживелица, но сега разпространяваща се отново в някои части на света. Въпреки че рискът за широката общественост остава нисък, експертите предупреждават, че туберкулозата се разпространява лесно и може да бъде смъртоносна, ако не се диагностицира и лекува рано. Причинявана от бактерията Mycobacterium tuberculosis, инфекцията най-често атакува белите дробове, но може да се разпространи и в мозъка, гръбначния стълб или бъбреците, предава Daily Mail. Симптомите обикновено се развиват бавно в продължение на седмици или месеци и включват упорита кашлица, продължаваща повече от три седмици – понякога с кръв, заедно с треск...

Траур и тъга. С огромна болка съобщаваме, че почина голяма звезда. Велика Българска певица ни напусна

На 92-годишна възраст почина добруджанската народна певица Добра Савова. Родена е в добруджанското село Коритен на 22 април 1932 г. Още от малка тя пее песните, които е заучила от майка си и от по-големите си сестри и братя. В училище Добра е най-добрата певица и желана участничка във всички ученически концерти и забави. Талантът ѝ е забелязан на фестивал на художествената самодейност в Добрич през 1950 година и Савова е поканена за записи в Радио „Варна“. През 1952 г. Добра Савова прави първите си записи в Радио „Варна“ и става редовна сътрудничка на радиото. Следват записи и за „Балкантон“, БНР и БНТ. Става солистка на Фолклорен ансамбъл „Варна“, с който има изпълнения на множество фолклорни събори, фестивали и концерти. Репертоарът на Добра Савова е от Добруджанската фолклорна област и предимно от родното ѝ село Коритен. Той включва над 500 песни, сред които най-популярни са: „Есен се заесенява“, „Добруджо, юнашка Добруджо“, „Проводил Кольо за Рада“, „Калино, Малино“, „Залю...