Пропускане към основното съдържание

Преди да сварите яйцата за Великден, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО направете това – черупката сама ще пада като я белиш

Преди Великден домакините трескаво споделят в социалните мрежи своите изпитани трикове за варене на яйца. Най-честият проблем на повечето от нас е, че яйцата се напукват при варене, а кой би искал да се „чукне“ с пукнато яйце навръх най-светлия празник? Другата неприятна част идва при беленето на сварените яйца – често пъти черупката пада заедно с половината от белтъка.

Предлагаме ви няколко прости трика за избягване на подобни ситуации.

Надупчете яйцето с карфица

Ако черупките на вашите твърдо сварени яйца често се напукват и белтъците изтичат във водата, трябва да опитате този трик.

Първо яйцето трябва да е на стайна температура. Второ, преди да го сложите в тенджера, го надупчете с карфица от по-широката страна. Благодарение на това ще освободите част от въздуха, който няма да притиска отвътре черупката на яйцето с голяма сила (няма да се образува високо налягане). Това ще помогне за предотвратяване на напукване по време на варене.

Тест за свежест

Ако не сте сигурни дали едно яйце е с добро качество, направете този прост тест за свежест, като поставите яйцата във вода. Ако сложите едно яйце хоризонтално на дъното на съд с вода и след известно време то се обърне вертикално и се издигне нагоре, това означава, че е старо.

Ако поставите яйцето на дъното на съда и то лежи спокойно хоризонтално, без да се повдига, това означава, че яйцето е прясно и много годно за консумация.

„Красиво“ белене на яйца

Ако искате свареното яйце да бъде перфектно обелено (например за приготвяне на пълнени яйца), приложете тези лесни съвети.

Първо добавете една супена лъжица сол или сода към водата. Второ, след готвене почукайте яйцето отстрани на тенджерата, за да се спука черупката. Поставете такова яйце обратно във водата за няколко минути. Благодарение на това черупката почти ще се отдели от белтъка.

Свежест за дълго времe

Ако сварените яйца ще се използват след известно време, съхранявайте ги в плътно затворен съд, пълен със студена вода.

Това ще предпази яйцата от изсъхване и втвърдяване. За да се затоплят, ще бъде достатъчно да ги сложите в гореща вода за 2 минути.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ако дронът не беше заснел ТОВА, никой нямаше да повярва! Това се случва веднъж в живота!

Дрoн рaзкривa нeвeрoятнo мaгнитнo пoлe, кoeтo „пace“ oвцeтe във фeрмa в зaтруднeниe Еднa изпaднaлa в зaтруднeниe ceлcкa фeрмa нaмeри нeoчaквaнa нaдeждa, кoгaтo eнтуcиacтът нa дрoнoвe Джeйк Уoкър зacнe миcтeриoзни кaдри, кoитo oзaдaчихa вcички. Дoкaтo прaвeшe въздушни cнимки зa фeрмaтa нa Ричaрд Кaрcън – някoгa прoцъфтявaщ зeмeдeлcки бизнec, ceгa прeд фaлит – дрoнът нa Джeйк рaзкри oвцe, пoдрeдeни в пoрaзитeлни гeoмeтрични фoрми: cпирaли, рeшeтки и кoнцeнтрични кръгoвe. Тoвa, кoeтo изглeждaшe кaтo cпoнтaннo изкуcтвo, cкoрo ce oкaзa прирoдeн фeнoмeн. Екcпeрти, включитeлнo cпeциaлиcт пo гeoмaгнeтизъм, рaзcлeдвaхa cлучaя и cвързaхa фoрмaциитe cъc cилнo мaгнитнo пoлe, кoeтo влияe нa пoвeдeниeтo нa oвцeтe. Тoвa oткритиe бeшe бeзпрeцeдeнтнo – мaкaр дa e извecтнo, чe мaгнитнитe пoлeтa влияят нa диви живoтни, тoлкoвa видимo и cтруктурирaнo въздeйcтвиe върху ceлcкocтoпaнcки живoтни нe e билo дoкумeнтирaнo дoceгa. Дoпълнитeлни прoучвaния c дрoн рaзкрихa ecтecтвeнa фoрмaция, вeрoятнo минeрa...

Паника сред лекарите! Завърна се една от най-смъртоносните и забравени болести, симптомите са…

Здравните власти в Европа издадоха предупреждение, след като нови данни разкриха, че случаите на туберкулоза, известна като най-смъртоносната инфекциозна болест в света, се увеличават бързо. Лекарите казват, че макар много хора сега да игнорират продължителната кашлица като грип или COVID-19, всъщност тя може да бъде туберкулоза – някога смятана до голяма степен за отживелица, но сега разпространяваща се отново в някои части на света. Въпреки че рискът за широката общественост остава нисък, експертите предупреждават, че туберкулозата се разпространява лесно и може да бъде смъртоносна, ако не се диагностицира и лекува рано. Причинявана от бактерията Mycobacterium tuberculosis, инфекцията най-често атакува белите дробове, но може да се разпространи и в мозъка, гръбначния стълб или бъбреците, предава Daily Mail. Симптомите обикновено се развиват бавно в продължение на седмици или месеци и включват упорита кашлица, продължаваща повече от три седмици – понякога с кръв, заедно с треск...

Траур и тъга. С огромна болка съобщаваме, че почина голяма звезда. Велика Българска певица ни напусна

На 92-годишна възраст почина добруджанската народна певица Добра Савова. Родена е в добруджанското село Коритен на 22 април 1932 г. Още от малка тя пее песните, които е заучила от майка си и от по-големите си сестри и братя. В училище Добра е най-добрата певица и желана участничка във всички ученически концерти и забави. Талантът ѝ е забелязан на фестивал на художествената самодейност в Добрич през 1950 година и Савова е поканена за записи в Радио „Варна“. През 1952 г. Добра Савова прави първите си записи в Радио „Варна“ и става редовна сътрудничка на радиото. Следват записи и за „Балкантон“, БНР и БНТ. Става солистка на Фолклорен ансамбъл „Варна“, с който има изпълнения на множество фолклорни събори, фестивали и концерти. Репертоарът на Добра Савова е от Добруджанската фолклорна област и предимно от родното ѝ село Коритен. Той включва над 500 песни, сред които най-популярни са: „Есен се заесенява“, „Добруджо, юнашка Добруджо“, „Проводил Кольо за Рада“, „Калино, Малино“, „Залю...